JURNAL DE BORD (6) – Toulon: orasul tipic frantuzesc

Astazi ne aflam tot in Franta, mai precis in partea de sud in regiunea Provence, in orasul Toulon. Pentru cei dintre dumneavoastra care opteaza pentru o zi petrecuta doar in acest orasel, portul se afla foarte aproape de zona centrala ceea ce face accesul catre oras foarte rapid, in aproximativ 15 minute pe jos aflandu-va deja in centru pe Avenue de la Republique, strada care merge paralel cu faleza portului.

Exista si varianta unei plimbari cu trenuletul care porneste chiar din zona in care acosteaza nava si care realizeaza un tur al orasului care dureaza aproximativ 50 de minute si face o oprire in zona de plaja din Toulon pentru cei dintre dumneavoastra care doriti si o baie in apele Marii Mediterane. Acest trenulet circula din 20 in 20 de minute si turul costa 7 euro.

Plaja cea mai cunoscuta a orasului se numeste Le Mourillon si se afla in partea de est avand 7 ha de nisip. Plaja a fost amenajata in anii ’50 pentru a atrage locuitorii din aceasta zona. Se afla la aproximativ 4 km de centrul orasului si ofera diverse posibilitati de petrecere a timpului.

Dar intai de toate sa nu uitam ca ne aflam in regiunea Provence-Alpes-Côte d’Azur, una dintre cele 26 de regiuni ale Frantei, iar capitala acesteia se afla in orasul Marseille. Suprafata regiunii este de 30.000 ha si se întinde pe coline, vai si munti. Aceasta regiune este una dintre cele mai frumoase din Franta si reprezinta un miracol al naturii si o frumusete in ceea ce priveste arhitectura. Tot in aceasta provincie se intind si celebrele campurile de lavanda. Aceasta a fost adusa acum 2000 de ani in aceasta zona dar nu se stie exact daca din Persia sau din Insulele Canare si era folosita de catre greci ca medicament si condiment la diverse mancaruri. Timp de mai multe secole, lavanda a fost folosita pentru infrumusetare si de asemenea era folosita si ca medicament pentru tratarea formelor incipiente de ciuma.

Aceasta zona este cunoscuta si pentru vinurile pe care le produce, Franta fiind pe primul loc in ceea ce priveste productia acestora. Regiunea, potrivit enciclopediei “The New Illustrated Guide to Wine”, este leaganul viticulturii franceze. Viile din Provence au fost plantate in secolul VI i.Hr. de catre fenicieni, dar abia din secolul V i.Hr. sub invazia romanilor viticultura a cunoscut o crestere importanta si a devenit un comert. Provence este leaganul unei varietati exceptionale de vinuri si aceasta regiune produce vinuri rose, vinuri rosii, dar si vinuri albe de o mare delicatete.

In ceea ce priveste Toulon acesta este un oras tipic frantuzesc, un loc in care ai ce vizita, te poti relaxa si poti degusta diversele produse provensale, dar unde va puteti bucura si de bucataria frantuzeaza din aceasta zona.

Orasul Toulon a fost ales centrul marinei militare franceze, portul de aici fiind in special un port militar si de asemenea aici se afla cea mai mare baza navala a NATO din Mediterana. Este capitala departamentului Var. Regele Charles VII al Frantei a decis sa transforme tara sa intr-o putere militara la Mediterana si avand nevoie de un suport logistic pentru campania sa din Italia, incepe construirea portului din Toulon, astazi cel mai impresionant edificiu al orasului. De aceea in momentul in care nava acosteaza in port putem zari o multime de nave de razboi ancorate in danele acestuia.

Primele asezari din aceasta zona au fost fondate de neobositii navigatori fenicieni, undeva in prejma anului 600 i.Hr. Potrivit datelor istorice, în anul 150, romanii au intrat în oraşul port. S-au amestecat cu populaţia ligură, întemeind aşa numitul Telo Martius, un micut port de unde se exporta vin şi care a cunoscut o perioadă prosperă în secolele II şi III. Orasul a cunoscut si perioade bune, dar si perioade triste cand foametea si ciuma au facut multe victime. Prosperitatea si pacea au venit in secolul XVIII, cand dezvoltarea agriculturii si a comertului erau la apogeu. Secolele urmatoare au fost dominate de industrializare si de modernizare, orasul dezvoltandu-se din toate punctele de vedere.

Unul dintre cele mai importate obiective din acest oras care merita cu adevarat vizitat este Muzeul National de Marina care se afla situat intr-o cladire ce dateaza din secolul XVIII si se afla in imediata apropiere a zonei portuare. Istoria maritima a acestei zone este foarte frumos expusa in diverse colectii reprezentate prin obiecte marinaresti, modele de nave si galioane, unele datand chiar si din secolul XVII. De asemene acest muzeu ofera figurine si statui ale amiralilor, precum si fotografii alb-negru care infatiseaza diverse ambarcatiuni.

In partea veche a orasului care poarta denumirea de Vieille Ville se afla Catedrala Saint Marie de la Seds din Toulon, o cladire foarte frumoasa si care merita vizitata. Tot in centrul vechi pe Cours Lafayette are loc in fiecare zi o piata de legume si fructe care merita traversata pentru a studia putin produsele tipice zonei provensale.

Pentru a avea o panorama cat mai frumoasa asupra orasului va recomand sa utilizati telefericul care urca pe Mont Faron la aproximativ 500 m. Pentru a ajunge in aceasta zona exista un autobuz de pe Avenue de la Republique care ajunge exact pana la baza muntelui de acolo de unde porneste telefericul.

La finalul zilei cand va intoarceti spre port puteti face o plimbare pe faleza acolo unde se afla un mic port de ambarcatiuni, dar de asemenea tot in aceasta zona se afla si diverse terase unde puteti incerca atat produse tipice, multe din ele bazate pe fructe de mare, cat si vinurile tipice acestei zone.

Din Toulon, din zona falezei pornesc vaporase spre diverse localitati micute din zona cum ar fi La Seyne sur Mer si de asemenea spre una dintre cele mai cunoscute plaje din aceasta zona, Sablettes. De asemenea de aici pentru cei care nu doresc sa ramana in Tolon, orasul cel mai important din zona si la care se poate ajunge cu trenul din gara din Toulon si care se afla la numai 1 ora este orasul Marseille. Despre acesta, dar si despre variantele de excursii optionale pe care le avem din acest port vom discuta pe larg in urmatorul articol.

 

Terminalul de croaziere din Toulon

 

Vasul Sovereign acostat in portul din Toulon

 

Portul turistic din Toulon (vedere de la bordul vasului)

 

Si navale militare prezente in port

 

Una din zonele de plaja din Toulon

 

Cladirea Teatrului Municipal

 

Plimbare cu trenuletul prin zona veche a orasului

 

Stradute tipice oraselor frantuzesti

 

Si piatete cu terase pentru momentele de relaxare

 

Zona de faleza cu terase si restaurante si o piveliste superba asupra portului

 

Portul de ambarcatiuni din La Seyne-sur-Mer

 

Plaja Sablettes