JURNAL DE BORD (7) – Incursiune in capitala regiunii Provence, Marseille si pe urmele lui Luis de Funes in Saint Tropez

Daca tot ne aflam in orasul Toulon sa vedem ce variante de excursii avem din acest port pentru a vizita imprejurimile. In articolul de astazi voi vorbi putin despre locurile pe care le putem vedea in timpul in care nava se afla acostata in acest port.

Excursia pentru care in general marea majoritate opteaza este spre capitala regiunii Provence, orasul Marseille care a devenit noua destinatie turistica a Mediteranei. Acesta se afla la aproximativ o ora de Toulon si este optiunea cea mai apropiata de port. Reprezinta unul dintre porturile principale ale Frantei si un nod important in care acosteaza multe vase de croaziera in perioada sezonului estival. Acest oras numara o populatie de aproximativ 1,8 milioane de locuitori si este al treilea dupa Paris si Lyon. Oraşul a fost fondat de grecii antici, apoi a trecut în posesia romanilor şi a fost cunoscut sub numele de Massalia, devenind în timp cel mai important centru comercial şi principalul port comercial al Imperiului Francez. Marseille este cel mai vechi oras al Frantei avand o istorie de peste 2600 de ani. Pentru valoroasa sa mostenire culturala, in anul 2013 Marseille a detinut titlul de Capitala Culturala Europeana. Anul acesta a detinut titlul de Capitala Europeana a Sportului datorita faptului ca acest oras si-a indreptat mult atentia si spre activitatile legate de aceasta industrie.

Printre obiectivele turistice care se regasesc in acest oras, cel mai important este reprezentat de Catedrala Notre-Dame de la Garde situata pe o colina cu o priveliste absolut superba asupra orasului. Pentru a ajunge la catedrala daca sunteti cu excursie organziata autocarul va urca pana in apropiere de aceasta. Daca mergeti pe cont propriu din centrul orasului se poate ajunge fie pe jos insa distanta este destul de mare sau cu ajutorul unui trenulet care realizeaza si un tur al orasului si care ajunge pana in fata catedralei si circula din 20 in 20 de minute si costa in jur de 8 euro. Insa o vizita la aceasta catedrala merita tot efortul. Catedrala este vizitata anual de aproximativ 1,5 milioane de turisti. A fost construita intre anii 1853-1864, in stil neo-bizantin si este decorata cu marmura colorata, mozaicuri cu foita de aur si picturi murale care au ca subiect navigatia. In varful turnului se afla statuia aurita de 9,7 m a Fecioarei Maria care vegheaza intregul oras.

O alta zona a orasului unde merita sa faceti o plimbare este Vieux-Port unde aveti posibilitatea sa faceti o plimbare pe promenada si sa admirati ambarcatiunile ancorate in aceasta zona, iar de aici va puteti indrepta spre zona centrala a orasului acolo unde se afla strada cu magazine unde puteti realiza si cateva cumparaturi la preturi accesibile. Ca orice mare oras avem si aici partea veche a unde aveti ocazia sa vedeti cladirile istorice, acolo unde a luat nastere Marseille.

Pentru cei dintre voi care vor sa descopere una dintre cele mai cunoscute insulite care se afla in Golful Marseille, Insula If, aveti ocazia din zona portului sa utilizati cursele regulate de ferry-boat spre aceasta. Acolo se afla celebrul Chateau d’If, unde ar fi fost inchis Contele de Monte Cristo. Aceasta cetate a fost construita din ordinul regelui Francisc I, in secolul XV, pentru a apara orasul de atacurile de pe mare, care ulterior in secolul al XVII-lea a devenit inchisoare. Datorită romanului lui Alexandre Dumas, insula şi fortificaţiile au dobândit o faimă care atrage acum turiştii de pe intreg mapamondul.

Capitala regiunii Provence merita cu adevarat o vizita pentru a descoperi tot ceea ce are de oferit.
Un alt loc pe care il puteti vizita din acest port este celebra statiune situata pe Riviera Franceza unde s-a turnat filmul cu renumitul actor Luis de Funes si anume Saint Tropez, care se afla la aproximativ 1.5 de mers cu autocarul din portul din Toulon.

In general atunci cand te gandesti la acest orasel asociezi imediat bogatia si luxul cu Saint Tropez. Dar nu totul se rezuma la acest aspect. Adevarat ca este una dintre destinatiile preferate de celebritati si bogatasi care de altfel si-au achizitionat si resedinte aici, dar in ciuda preturilor destul de piperte poti merge sa vizitezi acest orasel pentru a vedea locul devenit faimos datorita lui Luis de Funes si Brigitte Bardot, care a reprezentat orasul de suflet al starletei.

Istoria acestui oras a fost marcata de epidemiile de ciuma care l-au distrus in timpul Evului Mediu, iar regii francezi au fost nevoiti sa ceara ajutorul italienilor si aceasta prezenta poate fi observata astazi in arhitectura cladirilor.

Ca un lucru mai putin cunoscut despre acest oras, Saint Tropez a fost prima localitate din Franta in care locuitorii au vazut pentru prima data un japonez in anul 1615, acesta oprindu-se in Saint Tropez, in drumul sau spre capitala Italiei, Roma.

In anul 1920 celebrele creatoare de moda Coco Chanel si Elsa Schiaparelli si-au stabilit resedinta aici datorita frumusetii si linistii locului.

Una dintre principalele atractii ale acestei localitati este reprezentata de zona portului, acolo unde ambarcatiunile stau asezate in rand una langa cealalta si isi asteapta liniste proprietarii faimosi. O plimbare linistita in aceasta zona te poate umple de multa buna dispozitie si poate fi una extrem de relaxanta.

Merita sa faci o plimbare si prin zona veche a orasului si bineinteles sa vezi celebra cladire a Jandarmeriei acolo unde a fost filmat “Jandarmul la Saint Tropez” care a adus ani la rand faima acestui orasel.

Acestea ar fi doua dintre variantele pentru care putem opta din portul din Toulon care pot fi descoperite in cadrul unor excursii organizate.

Seara lasam in urma sudul Frantei si ne indreptam spre capitala Cataloniei, orasul Barcelona, portul principal de imbarcare al acestei nave de croaziera. Asa ca in articolul urmator vom discuta pe indelete despre acest minunat oras.

 

Parte din zidurile de aparare ale orasului Marseille

 

Zona de plaja si de faleza a orasului

 

Catedrala Notre Dame de la Garde

 

Port Vieux

 

Si tocmai atunci pe aici trecea si Turul Frantei

 

Ambarcatiunile din zona portului de agrement

 

We are here! Saint Tropezzzzzzz!

 

Zona centrului vechi

 

Celebra cladire a jandarmeriei