JURNAL DE BORD (10) – Locul de nastere al pizzei, Napoli

Astazi ne reintoarcem in Italia, mai precis intr-unul dintre cele mai importante porturi ale acestei tari si anume la Napoli. Portul are o capacitate anuala de trafic de aproximativ 25 de milioane de tone, iar dupa numarul de pasageri, este al doilea port ca marime din lume, dupa Hong Kong. In portul din Napoli acosteaza multe vase de croaziera, dar de asemenea si foarte multe ferry-boat-uri care leaga acest oras de diverse alte porturi atat din Italia, cat si din Franta sau Spania. Portul este, de asemenea, un angajator important din zonă, având mai mult de 4.800 de angajați care prestează servicii la mai mult de 64.000 de nave în fiecare an.

Napoli este capitala regiunii Campania si este cel mai mare oras din partea sudica a Italiei si al treilea oras ca marime dupa Roma si Milano, avand o populatie de aproximativ un million de locuitori, fiind un centru economic si cultural important din sudul Italiei. Orașul a fost o colonie greacă cu numele de Neapoli (noua cetate). Între 1285–1816 a fost capitala Regatului de Neapole, iar apoi, până la Unificarea Italiei în 1861, a fost capitala Regatului celor Două Sicilii. Centrul vechi istoric din Napoli a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Orasul se afla situat la poalele vulcanului Vesuviu care in anul 79 d.Hr a distrus complet orasul Pompei, intr-unul dintre cele mai mari dezastre naturale produse in Europa.

Exista zicala conform careia “Vedi Napoli, e poi mori”, dar nu e chiar cel mai wow oras de pe planeta. Adevarat ca aici poti degusta cea mai buna pizza, locul in care a luat nastere si de asemenea sunt destule lucruri de vazut, dar trebuie sa treci peste faptul ca este un oras murdar, unde firmele de salubritate nu prea isi fac treaba si un oras in care trebuie sa ai mare grija la bunurile tale pentru ca exista destul de multi imigranti si nu toti au chiar cele mai bune intentii. Daca trecem peste aceste aspecte ne putem bucura de istoria si gastronomia acestui oras.

Normal pentru a manca cea mai buna pizza trebuie sa venim la Napoli, unde a luat nastere aceasta care se pare ca a aparut pentru prima data intr-un document in anul 997. Cel mai cunoscut și apreciat tip de pizza din Italia este clasica Margherita. Cu privire la originea acestei pizze relativ simple circulă o poveste veche: ea ar fi fost creată în 1889 de către napoletanul Raffaele Esposito. Cu ocazia vizitei cuplului regal la Napoli, el ar fi creat o pizza inspirată de culorile steagului italian – roșu (roșii), alb (mozzarella) și verde (busuioc) – iar reginei Margherita i-ar fi plăcut atât de mult mâncarea încât pizza a primit numele ei. Incet, incet pizza s-a raspandit in afara granitelor orasului de bastina si a ajuns repede in Statele Unite datorita imigrantilor. Astazi pizza se serveste in diverse forme si cu diverse topping-uri in multe locuri ale planetei, insa daca vreti realmente sa gustati o pizza adevarata treceti prin Napoli. De asemenea tot aici putem manca una dintre cele mai bune gelato (inghetate), Italia fiind recunoscuta la acest capitol.

Orasul Napoli este de asemenea interesant pentru zona pe care o are in jur si pentru lucrurile pe care le poti vedea in afara acestuia, respectiv: ruinele orasului Pompei, vulcanul Vesuviu, celebra Coasta Amalfitana, luxul insulei Capri si de asemenea Insula Ischia cu ale sale izvoare termale. Despre fiecare dintre acestea vom discuta in articole separate pentru ca fiecare necesita o atentie deosebita.

Portul din Napoli se afla foarte aproape de centru, in aproximativ 15-20 minute pe jos urmand sa ajungeti in zona centrala pe strada lor principala pentru shopping: Via Toledo. Napoli este unul dintre orasele din acest traseu unde merita sa faceti cumparaturi datorita preturilor accesibile, mai ales daca ajungeti in perioada sfarsitul lui iulie si luna august atunci cand este perioada reducerilor.

In Napoli aveti la dispozitie mai multe variante de a vizita orasul. Chiar la iesirea din terminal exista autobuzele hop-on-hop-off care realizeaza turul orasului si aveti ocazia sa descoperiti atat centrul istoric, cat si partea de colina si unde se afla zona rezidentiala a orasului, dar si de unde aveti una dintre cele mai bune panorame asupra peninsulei Sorentine si asupra vulcanului Vesuviu. O alta varianta in conditiile in care sunteti un grup de cateva persoane ar fi sa luati un taxi tot de la iesirea din terminal acolo unde va asteapta o serie de taximetristi dornici sa va arate atat orasul, cat si imprejurimile acestuia. Sau o alta varianta ar fi sa faceti o plimbare pe jos pe la principalele obiective turistice.

In fata portului se afla Castel Nuovo care mai este denumit si Maschio Angioino care a fost construit intre anii 1279-1282. Acesta a fost construit pentru Carol I al Neapolelui (Charles de Anjou) atunci cand capitala a fost mutata in acest oras. Planul pentru acest castel a fost realizat de arhitectul francez Pierre de Chaule. Astazi castelul gazduieste Muzeul Municipal, dar de asemenea si diverse evenimente culturale.

Una dintre cele mai importante piete ale acestui oras este Piazza del Plebiscito care se afla chiar in fata Palatului Regal, una dintre cele patru resedinte folosite de regii de Bourbon in timpul domniei in Regatul celor Doua Sicilii (1730-1860). Tot aici se afla si Biserica San Francesco si Palatul Prefecturii, fiind locul unde se desfasoara diverse festivaluri si sarbatori.

Un alt obiectiv pe care nu trebuie sa il ratati in Napoli este Catedrala San Gennaro care a fost un episcop italian martirizat sub Diocletian in jurul anului 305. Aceasta este construita in stil gotic francez si a fost realizata in perioada 1294-1323, fiind inceputa de Carol I. In catedrala se afla racla cu moastelui lui San Gennaro si de asemenea doua flacoane din sangele acestuia care se lichefiaza in mod inexplicabil de mai multe ori pe an. Acest miracol are loc de 3 ori pe an: prima sambata din luna mai, 19 septembrie de ziua sfantului si 16 decembrie.

Daca vreti sa va relexati putin la umbra unui copac, pentru ca in perioada sezonului estival temperaturile sunt destul de ridicate, atunci merita o vizita Parcul Villa Comunale construit in 1780 de catre regele Ferdinand al IV-lea, fiind initial o gradina regala rezervata membrilor familiei regale. Parcul a devenit public in 1869 si gazduieste acvariul din Napoli.

Pentru o priveliste frumoasea asupra orasului puteti merge la Castelul Sant’Elmo care gazduieste un muzeu, o sala de expozitii si diverse birouri.

Orasul Napoli este plin de istorie si daca vreti sa vedeti diferitele perioade din istoria acestuia atunci mergeti sa vizitati Muzeul National de Arheologie care contine o mare colectie de artefacte romane din Pompei, Stabiae si Herculaneum. Acest muzeu a fost fondat de Carol al III-lea al Spaniei in 1750 care la momentul respectiv functiona ca sediu al Universitatii din Napoli. Acest muzeu detine cea de-a treia cea mai mare colectie de artefacte egiptene din Italia, dupa cea a Muzeului de la Vatican si Museo Egizio din Torino.

O alta zona de cumparaturi si de petrecere a timpului liber in afara de Via Toledo este Galeria Umberto I construita intre 1887-1890, fiind denumita dupa cel care la momentul construictiei era rege al Italiei.

Napoli in ciuda faptului ca nu este cel mai curat si mai sigur oras din lume are multe lucruri de vizitat si merita alocata o vizita daca va aflati prin zona, dar mai ales pentru a degusta una vera pizza napoletana. Tot aici aveti ocazia sa ascultati celebra muzica napoletana.

Seara lasam in urma orasul Napoli si ne indreptam spre Civitavecchia, punctul din care acum o saptamana plecam in aventura noastra pe mare. Asa ca in articolul urmator o sa discutam putin despre formalitatile de debarcare si despre ce putem sa vedem prin Roma pana seara atunci cand avem avionul de intoarcere acasa.

 

Si am ajuns la Napoli!

 

In timp ce vasul „se odihneste” acostat in port…..noi vizitam orasul!

 

Castel Nuovo situat chiar in apropiere de port

 

Una din zonele verzi ale orasului unde va puteti odihni si bucura de momente de liniste!

 

Privesliste asupra orasului Napoli, dar si Vulcanul Vesuviu!

 

Vulcanul Vesuviu vizibil din orice parte a orasului!

 

Si normal sa ne bucuram si de gastronomie si sa servim celebra pizza margherita direct in orasul unde a luat nastere!

 

Si ne-am intalnit si cu unul dintre cele mai recente vase lansate de cei de la MSC, MSC Meraviglia cu o capacitate de aproximativ 4500 de pasageri

 

Vedere asupra portului si Castelul Sant’Elmo in fundal pe colina!

 

Bye Bye Napoli!