LA PAS PRIN ASIA (6) – Singapore – Orasul verde al Merlionului

A venit momentul sa lasam in urma Thailanda, unde am petrecut o saptamanta minunata si sa ne indreptam spre urmatoarea destinatie din traseul nostru: Singapore. Zborul este destul de matinal asa ca avand in vedere ca ne aflam la aproximativ 1 si jumatate de aeroport o sa plecam destul de devreme. Odata ajunsi la aeroport si realizate formalitatile de check-in este timpul sa ne imbarcam la bordul cursei Air Asia. Dupa aproximativ 2 ore de zbor incepem sa zarim zgarie norii din Singapore si ne apropiem de aterizarea pe aeroportul Changi.

In momentul in care aterizezi in Singapore incepi sa iti dai seama inca din aeroport de importanta acestei destinatii pe harta turistica a lumii deoarece Aeroportul Changi este cel mai mare hub din Asia care deserveste 81 de companii si leaga 57 de tari si 179 de orase, fiind o escala importanta pe “Ruta Cangurului” care face legatura intre Australia si Europa. Este deservit de 3 terminale unde exista 5 gradini, dintre care una cu floarea soarelui pe acoperis si una cu fluturi, orhidee peste tot, palmieri, cascade, o piscina si lacuri cu pesti, iar in curand urmeaza sa fie inaugurat si noul terminal, cel de-al patrulea. Compania nationala de aviatie este Singapore Airlines, prima companie care a folosit noul Airbus A380, cel mai mare avion de pasageri in uz comercial.

Din Bucuresti catre aceasta destinatie exista multe posibilitati de a calatorii, existand o serie de companii care ofera zboruri cu escale in diverse orase, insa combinatia cea mai buna de zboruri este cea oferita de cei de la Qatar Airways care ofera un zbor cu plecare din Bucuresti spre Doha de aproximativ 5 ore, apoi o escala in capitala Qatarului, un oras superb despre care vom discuta mai pe larg intr-un articol special dedicat, insa daca escala este mai lunga va recomand sa faceti o vizita, iar dupa aceasta un zbor de aproximativ 7 ore spre Singapore, bucurandu-va la bordul aeronavei de servicii cu adevarat de 5 stele.

Turistii romani care vor sa mearga in Singapore si care nu depasesc o perioada mai mare de 90 de zile nu au nevoie de viza, stampila de intrare in aceasta tara fiind aplicata pe pasaport direct la sosirea pe aeroport.

In ultimii ani Singapore a devenit un pol important pe harta turistica a lumii, atragand in fiecare an peste 10 milioane de turisti fascinati de imbinarea perfecta dintre zgarie nori, temple si vegetatia luxurianta prezenta in toate punctele orasului.

Singapore este singurul oras-stat din lume si are o suprafata de 693 kmp si o populatie de aproximativ 6 milioane de locuitori, aflandu-se la 137 km nord de Ecuator si fiind situat in varful sudic al Peninsulei Malay.

Numele Singapore a derivat din cuvintele limbii Malay, singa (leu) si pura (oras). Folclorul atribuie aceste nume unui print din Sumatra secolului al XIV-lea, numit Sang Nila Utama, care s-a adapostit pe insula dupa o furtuna si care a redenumit-o Orasul Leilor, dupa ce a zarit aici un leu feroce.

Singapore este unul dintre statele care a impus legi severe populatiei pentru a se putea dezvolta si a junge astazi una dintre cele mai puternice economii ale lumii. Singapore a fost si este poreclit “statul-dadaca” pentru ca isi controleaza si educa cetatenii exact ca o dadaca severa, dar iubitoare. Aceste legi trebuie respectate si de turistii care vin sa viziteze aceasta tara, respectiv guma de mestecat este interzisa, scuipatul pe jos, aruncatul de gunoaie pe strada, traversarea strazii prin locuri nepermise, dar de asemenea si fumatul in locurile publice fiind sanctionate cu amenzi destul de ridicate.

In momentul in care pasesti afara din aeroport si incepi sa te indrepti spre oras, primul lucru pe care il observi este circulatia specific britanica, pe partea stanga, acest lucru datorandu-se conducerii britanice care a existat in zona o buna perioada de timp. In 1819, Sir Thomas Stamford Raffles a debarcat in insula principala. Sesizand potentialul insulei, Raffles a semnat un tratat cu Sultanul Hussein Shah din partea companiei British East India Company, cu scopul de a dezvolta Singapore ca port comercial, marcandu-se astfel inceputul erei moderne. In anul 1858, insula era guvernata de catre Biroul companiei The British India. In 1867 Singapore a fost recunoscuta oficial ca teritoriu colonial englez, raspunzator direct al Coroanei. Astazi in Singapore unul dintre cele mai exclusiviste hoteluri poarta numele lui Raffles.

Soseaua care porneste de la aeroport spre oras are atat pe laterale, cat si pe mijloc foarte multa vegetatie, iar un aspect foarte interesant legat de aceasta este faptul ca a fost creata de asa natura incat in cazul in care ar avea loc un atentat terorist in aeroport si acesta ar deveni inoperabil, aceasta sosea se poate transforma in pista de aterizare pentru avioane.

Dupa ce parcurgem aceasta sosea, in drumul nostru spre hotel traversam peste Singapore River si deja putem vedea zona care poarta denumirea de Marina Bay, datorita celebrului hotel Marina Bay Sands. De asemenea tot in aceasta zona se afla si Muzeul de Stiinte amplasat intr-o cladire in forma unei flori de lotus si Circuitul de Formula 1 din Singapore.

O varianta de hotel in Singapore este Furama RiverFront, un hotel de 4 stele situat la aproximativ 30 de minute de Aeroportul Changi si aproape de strada considerata a fi raiul cumparaturilor, Orchard Road, dar de asemenea si aproape de vibrantul cartier Chiantown. Hotelul dispune de un serviciu de shuttle atat catre Orchard Road, cat si catre una din statiile de metrou situate in Chinatown. Acest hotel pune la dispozitie o piscina, un jacuzzi si o sala de gimnastica si de asemenea se afla situat foarte aproape de una din statiile autobuzului hop on hop off care realizeaza turul orasului. In receptia hotelului se afla si un birou de excursii pentru cei dintre voi care doresc sa opteze pentru un program organizat, insa din punctul meu de vedere Singapore este unul dintre orasele care pot fi vazute foarte simplu in mod individual datorita transportului foarte bine pus la punct care ajunge la toate obiectivele principale.

In articolele urmatoare vom discuta pe larg despre lucrurile care pot fi facute si vazute in Singapore pe perioada unei vacante petrecute in aceasta destinatie. Acum va las in compania catorva fotografii dintr-o destinatie care merita cu adevarat vazuta cel putin o data in viata.

 

Lasam in urma Thailanda!

 

Up in the sky!

 

Ne apropiem de Singapore!

 

Si incepem sa vedem infrastructura acestui oras-stat!

 

Deasupra Singapore!

 

Si am aterizat pe Changi!

 

Lasam in urma aeroportul si pornim pe soseaua flancata de vegetatie!

 

Incepem sa vedem zgarie-norii!

 

Si zona de Marina Bay!

 

Cirucitul de Formula 1!

 

Si am ajuns si la hotel!

 

Furama RiverFront

 

And now time for rest!